I Am a Greek European Worldwidel Man-Now!- www.artpoeticacouvelis.blogspot.com

I Am a Greek European Worldwide Man-Now!-

www.artpoeticacouvelis.blogspot.com

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

LITTERATURE-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ -Τα Δωρα της Φυσης-γλυκο συκομαιδα-πετιμεζι-τσοπελες συκα-μουσταλευρια-Μαχαιρα- ΚΕΙΜΕΝΑ-TEXTS-Χ.Ν.Κουβελης[C.N.Couvelis}

.
.
LITTERATURE-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-Τα Δωρα της Φυσης-γλυκο συκομαιδα-πετιμεζι-τσοπελες συκα-μουσταλευρια-Μαχαιρα-
ΚΕΙΜΕΝΑ-TEXTS-Χ.Ν.Κουβελης[C.N.Couvelis}
.
.






Τα Δωρα της Φυσης-γλυκο συκομαιδα-πετιμεζι-τσοπελες συκα-μουσταλευρια-Μαχαιρα-χ.ν.κουβελης
.
ΜΑΧΑΙΡΑ-ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
.
ΣΥΚΟΜΑΙΔΕΣ ΓΛΥΚΟ
.
.
Συνταγη Γλυκου Συκομαιδες
[απο τη Μαχαιρα Ξηρομερου]-χ.ν.κουβελης
.
.
Συκομαιδα,ετυμολογια της λεξης απο το συκο και μαζα[σαρκα]
.
Υλικα:
Συκα εποχης ξεραμενα λιασμενα στον ηλιο.
Μουστος[γλευκος,ο χυμος των σταφυλιων]
Ψημενα αμυγδαλα
Σταχτι ξυλου
.
Εκτελεση Συνταγης:.
Μαζευουμε φρεσκα συκα τον Αυγουστο διαφορες ποικιλιες[ασπρα,μαυρα,
λιβανα]τα ανοιγουμε και τα τοποθετουμε σε ταψι.
Τα σκεπαζουμε καλα με τουλι και τ'αφηνουμε στον ηλιο να λιαστουν να ξεραθουν.
Οταν ξεραθουν τα κοβουμε μικρα κομματια.
Σε μια κατσαρολα ριχνουμε τον μουστο αναλογα με την ποσοτητα των συκων και
κρεμαμε μεσα μια μικρη σακουλα με σταχτη ξυλου.
Βαζουμε την κατσαρολα στη φωτια να παρει μια-δυο βρασεις.Επειτα ριχνουμε τα
συκα.
Ανακατευουμε με μια κουταλα μεχρι να δεσει το γλυκο.Το αφηνουμε να κρυωσει
και ριχνουμε τα ψημενα αμυγδαλα,κομενα στα δυο.Ανακατευουμε να πανε τα αμυγ-
δαλα παντου.
Το γλυκο ειναι ετοιμο.
Επειτα βαζουμε το γλυκο συκομαιδες σε γυαλινα δοχεια.Το διατηρουμε σε δροσερο
μερος η' και στο ψυγειο.Το τρωμε σκετο με το κουταλακι η' το βαζουμε πανω σε φετα
ψωμι και το απλωνουμε.
.
Οι Συκομαιδες ειναι ενα υγιεινο Παραδοσιακο γλυκο[δεν γινεται με ζαχαρι]και ειναι γευ-
στικοτατο.
.
Στο χωριο Μαχαιρα το εφτιαχναν στα σπιτια οι γυναικες στο τελος Αυγουστου- αρχες
Σεπτεμβριου απο τα παλια χρονια,μαζι με το πετιμεζι[απο τον μουστο].Υπηρχαν πολλα
συκα και αμπελια με πολλα σταφυλια και εβγαζαν αφθονο γλυκο μουστο[που οταν
ζυμωνονταν γινονταν καλο κρασι ]
.
.
Πετιμεζι

Βραζουμε το μουστο σταφυλιων-ξαφριζουμε-μεχρι να δεσει το πετιμεζι-οταν κρυωσει
το βαζουμε σε γυαλι
.
.
Τσοπελες συκα

Αφηνουμε τα συκα να γινουν τσοπελες στη συκια τα μαζευουμε και τα απλωνουμε σε
ενα ταψι στον ηλιο να ξεραθουν -επισης τα πιο νωπα συκα στη συκια τα μαζευουμε τα
ανοιγουμε στη μεση και τα δυο μερη τα παταμε μαζι-και τα ξεραινουμε στο ταψι στον
ηλιο-σκεπαζουμε το ταψι με τουλι-οταν ξεραθουν τα συκα τα βαζουμε σε μια πανινινη
σακκουλα η' και σε γυαλα και τα φυλαμε σε δροσερο μερος-τα τρωμε σκετα -η' τα περι-
βρεχουμε με μελι.σιροπι-η' τα βουταμε σε λιωμενη σοκολατα-μπορει αν θελουμε να τα
γεμισουμε με ξηρους καρπους ψημενα αμυγδαλα η' καρυδια
.
.
Μουσταλευρια

Αναλογια 5 ποτηρια μουστος σταφυλιων με 1 ποτηρι αλευρι .
Σε μια κατσαρολα με τον κρυο μουστο κοσκινιζουμε με το σουροτηρι το αλευρι και το
ριχνουμε και ανακατευουμε να μην σβολιασει-βαζουμε τη κατσαρολα στη φωτια μπορει
αν θελουμε να ριξουμε μεσα καρυδια και αναματευουμε με μια ξυλινη κουταλα συνεχως
να μην σβολιασει το μιγμα μεχρι να δεσει η μουσταλευρια-την σερβιρουμε σε αβαθη
πιατα πασπαλισμενη με κανελα σουσαμι και καρυδια-τρωγετε ζεστη και κρυα-ειναι
ωραιοτατη θρεπτικοτατη γευστικοτατη και αρωματικη
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου